19 000 dödade i Irak - på två år

1:27 min

I Irak har mer än 19 000 civilpersoner dödats i oroligheterna i landet under de senaste knappt två åren. Det säger FN i en rapport som publicerades idag. De allra flesta har dödats av extremistorganisationen IS.

Omfattningen av dödandet i Irak är häpnadsväckande, säger FN i sin rapport – men tillägger direkt att antalet offer sannolikt är mycket större än de 19 000 döda som man lyckats dokumentera.

Till exempel i den oroliga Anbarprovinsen väster om Baghdad så finns det förmodligen ett stort mörkertal.

Dessutom säger FN att 36 000 människor skadats i våldshandlingar och 3,2 miljoner har tvingats fly från sina hem, däribland en miljon barn i skolåldern.

Rapporten bygger på intervjuer med vittnen och täcker perioden första januari 2014 till sista oktober förra året.

Det är under den tiden som islamistiska IS gått sin brutala bärsärkagång i Irak och enligt FN står just IS för den stora merparten av dödandet och ofta på väldigt grymma sätt.

Men rapporten säger att civilpersoner också dödats av irakiska regeringstrupper, milisgrupper och av kurdiska Peshmergasoldater.

En oproportionerligt stor del av våldsdåden har ägt rum i huvudstaden Bagdad och många av offren har dödats av bilbomber.

Men situationen för civilbefolkningen i Irak är ännu mycket mer allvarlig än vad som går att utläsa av de här dödstalen.

Oräkneliga andra har avlidit på grund av brist på livsmedel, vatten och fungerande sjukvård, säger FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista