Margot Wallström, utrikesminsiter, Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD och Cecilia Wickström (L), EU-parlamentariker. Foto: TT
Margot Wallström, utrikesminsiter, Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD och Cecilia Wickström (L), EU-parlamentariker. Foto: TT

Borgerliga röster: Wallström bör ta en timeout

"Bör ta ett steg tillbaka"
1:12 min

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström och KD:s Lars Adaktusson förväntar sig att Margot Wallström nu tar tid för att reflektera medan förundersökningen pågår.

– Politiskt tycker jag att hon, under den tid som utredningen pågår, bör ta en time out, säger Adaktusson till Ekot.

Efter turerna kring utrikesminister Margot Wallströms lägenhet som hon fått tillgång till via fackförbundet Kommunal har en förundersökning inletts för att utreda om något brott har begåtts. 

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström tycker att Wallström bör "reflektera" över vad det innebär för hennes roll som utrikesminister - och ta en time-out från sin ministerpost.  

– Jag tycker att det är viktigt att så fort man som förtroendevald politiker ifrågasätts av rättsväsendet på ett sådant sätt att en förundersökning inleds bör man ta det oerhört allvarligt och ta ett steg tillbaka och reflektera över vad detta innebär", säger hon. 

Vad betyder det för svensk utrikespolitik att Sveriges utrikesminister är föremål för en förundersökning av en åklagare?

– Det betyder att vem som helst kan bli föremål för en förundersökning så fort det föreligger en misstanke. Nu är det en låg grad av misstanke i detta fallet, så det är för tidigt att dra några som helst slutsatser om det. Men vi har ett oberoende rättsväsende som har rätt att inleda en förundersökning när det föreligger misstanke om att ett brott kan ha begåtts – och så är det i detta fall.

Men Wikström känner även sympati för Wallström. 

– Det är ju svårt för vem som helst som drabbas av detta och jag känner en sorts medkänsla för Margot Wallström i detta, men samtidigt är hon Sveriges utrikesminister och bör ta det här allvarligt.

Även Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, tycker att Wallström bör ta en paus från sina uppdrag. 

– Jag förväntar mig att hon bidrar till klar het och reder ut vad som har hänt och vilken roll hon har spelat. Politiskt tycker jag att hon, under den tid som utredningen pågår, ta en timeout. Anledningen är att hon har ett uppdrag där hon representerar Sverige och jag tror att det är svårt att göra när man är föremål för en utredning, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".