Justitieminister Morgan Johansson intervjuas. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Morgan Johansson: Påverkar inte Wallströms tjänst överhuvudtaget

"Klart att sånt här väcker frågor hos allmänheten"
1:00 min

Åklagare inledde i dag en förundersökning om misstänkt korruption kring att utrikesminister Margot Wallström fått hyra en lägenhet av fackföreningen Kommunal. Justitieminister Morgan Johansson tror att det kan påverka allmänhetens förtroende för regeringen, men att andra frågor är viktigare.

– Det handlar väl delvis om hur hela frågan avlöper. Men det är klart att alla såna här frågor väcker andra frågor hos allmänheten. Men jag tror ändå att det viktigaste för förtroendet för regeringen är hur vi löser våra politiska uppgifter: Jobben, skolan, migrationsfrågorna och annat, säger Morgan Johansson.

Och i vilken utsträckning kan Margot Wallström fortsätta att tjänstgöra som utrikesminister? Eller i vilken utsträckning bör hon ta en så kallad "time out"?

– Som jag bedömer påverkar det här inte hennes tjänst överhuvudtaget.

En del ställer sig frågan nu hur statsråd som kommer utifrån landet egentligen ska ordna sin bostad när man blir minister, vad tänker du om det?

– Jag tycker det är ganska viktigt att man har möjlighet att bo i olika delar av landet och ändå kunna arbeta som statsråd. Att riksdagen och regeringskansliet borde kanske kunna lösa det tillsammans helt enkelt, att regeringen exempelvis skulle kunna hyra lägenheter av riksdagen under den här perioden, säger Morgan Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".