Ljusgrönklädda vakter kontrollerar ID av passagerare
Handel och pendling skadas av gränskontrollerna, enligt inrikesministern. Foto: Emil Langvad/TT

Ygeman: Ekonomin lider av kontrollerna

"Frågan är hur länge vi kan låta det pågå?"
1:38 min

Inrikesminister Anders Ygeman varnar för att gränskontrollerna i Europa, exempelvis mellan Danmark och Sverige, kan minska handeln och skada den ekonomiska tillväxten.

– Det försvårar ekonomiskt utbyte och handel mellan länderna. Ser vi fler länder som har striktare kontroll på landgränsen så kommer utbytet av varor att bli svårare och det kommer att bli svårare för människor att ta sig till jobben, säger Anders Ygeman.

Förra veckan varnade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker för allvarliga ekonomiska konsekvenser om gränskontrollerna i Europa fortsätter. Handeln och tillväxten påverkas negativt, sa Juncker. Kostnaderna kan komma att uppgå till miljardbelopp.

Än så länge har bara sju europeiska länder återinfört gränskontroller. Bland dem finns Tyskland, Danmark och Sverige. Men Sveriges inrikesminister Anders Ygeman menar att det här ändå hotar samarbetet i Europa.

– Frågan är ju hur länge man kan låta det här pågå, säger han.

Är det här ett problem även för handeln mellan Sverige och Danmark?

– Ja, om det här skulle bli långvarigt så är det klart att människor som funderar på att bosätta sig på den ena sidan och jobba på den andra sidan, att de överväger om det verkligen är en klok idé. Det är väldigt många Malmöbor som jobbar i Köpenhamn och vi har en del danskar som jobbar i Malmöregionen.

Anders Ygeman delar alltså de farhågor som finns om att gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige kan skada Öresundsregionen.

Han vill nu samarbeta med Danmark för att försöka hitta gemensamma lösningar.

– Jag planerar att inom kort åka till Danmark och diskutera om det finns saker vi kan göra för att underlätta, hitta praktiska lösningar, och att Danmark och Sverige gemensamt är beredda att se till att integrationen kan fortgå i Öresundsregionen. säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".