Regissören Spike Lee och en Oscarsstatyett. Foto: Charles Sykes och Matt Sayles/TT.
Regissören Spike Lee bojkottar Oscarsgalan. Foto: Charles Sykes och Matt Sayles/TT.

Nomineringar till Oscarsgalan väcker protester

Spike Lee: Kommittén är "liljevit"
1:23 min

Det faktum att enbart vita skådespelare och skådespelerskor har nominerats till filmvärldens finaste pris, en Oscar, väcker protester.

Ett par stjärnor har meddelat att de i inte tänker komma till prisutdelningen och filmakademins ordförande säger att hon är förtvivlad över bristen på mångfald i nomineringarna.

– Det är frustrerande. Vi måste fortsätta arbeta med det, det handlar ju om ett erkännande av begåvning, sa Cheryl Boone Isaacs, ordförande i Academy of Motion Pictures Arts and Sciences som delar ut Oscarsstatyetterna.

– Det är en svår diskussion, men viktig, och det är dags för stora förändringar, sa Boone Isaacs, som själv är svart.

Tidigare under dagen hade skådespelerskan Jada Pinkett Smith meddelat att hon inte tänkte komma till prisutdelningen i februari i protest. Svarta är sällan uppmärksammade för sina konstnärliga prestationer, anser hon.

–Att tigga om ett erkännande, eller ens fråga om det, förminskar värdigheten, sa hon i en film på sina sociala medier.

Regissören Spike Lee, som själv nyligen själv fått en hedersoscar, bojkottar också.

Han använde Instagram för att fråga hur det är möjligt, för andra året i rad, att alla 20 nominerade till bästa skådespelare är vita. Som att svarta inte kunde agera.

Han publicerade protesten till en bild av medborgarrättskämpen Martin Luther King.

Det blir inga förändringar så länge nomineringskommittén är "liljevit" skriver Lee, apropå att 94 procent av den är vit.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".