Leende man till vänster och leende kvinna till höger
1 av 2
Ettore Scola med hustrun Gigliola, vid filmfestivalen i Rom, tre månader före sin bortgång. Fóto: Riccardo De Luca/TT
Man i svart kavaj och solglasögon framför festivalaffisch
2 av 2
Ettore Scola på Venedigfestivalen 2013. Foto: Andrew Medichini/TT

Ettore Scola död

Den italienske filmskaparen Ettore Scola avled på tisdagen, 84 år gammal.


Ettore Scola avled på en hjärtklinik i Rom, efter att han legat i koma sen i söndags. Han var född i Campanien i södra Italien 1931.

Scola började som manusförfattare 1953 och gjorde debut som filmregissör 1964.

Han är mest känd för sina 1970-talsfilmer "Vi som älskade varann så mycket", "Fula, skitiga och elaka" samt "En alldeles särskild dag".

– Han var en väldigt fin filmkonstnär, han höll sig på en hög nivå länge, säger filmkritikern Nils Petter Sundgren till TT.

Under mer än tre decennier var Ettore Scola en av de största inom italiensk film.  "En alldeles särskild dag", med Marcello Mastroianni och Sophia Loren, nominerades till en Oscar 1978 och vann en Golden Globe samma år.

Nils Petter Sundgren minns Scola som en "vänlig man med känsla för den italienska vardagen och samhället".

– Vad tråkigt, men han var en gammal man. Han hade förtroende för sina skådespelare och var också en bra psykolog, säger Sundgren.

Sundgren och Scola kände inte varandra men har träffats, berättar Sundgren, som framhåller "Vi som älskade varann så mycket" som en favorit.

– Han var mycket vänlig och tillmötesgående och italiensk i bemärkelsen att han snackade mycket om familj och barn, säger han.

Även om filmerna finns kvar tycker Sundgren att Scola lämnar efter sig ett tomrum.

– Han fick till den italienska närvaron i sina filmer, han kunde det där. Jag ska nog leta fram en av hans filmer nu och titta på, säger Nils Petter Sundgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista