Palin stödjer Trump

2:21 min

Fastighetsmiljardären Donald Trumps försök att bli USA:s nästa president skruvades upp ytterligare igår. Sarah Palin, populär aktivist bland de mest konservativa och känd såväl för sina politiska grodor som sitt försök att bli vice-president i valet 2008, har anslutit sig till Donald Trumps kampanj.

Donald Trumps strävan att bli republikanernas presidentkandidat och försöka nå Vita Huset tog en ny och mer extrem vändning på tisdagen när Sarah Palin trädde in på scenen i Ames, Iowa på ett av Trumps valmöten.

Palin är populär bland de konservativa kristna vars stöd är avgörande för den kandidat som vill vinna när Iowa, som första delstat, ska rösta i primärvalet. Hon anses vara ett kap för Trump.

Sarah Palin hyllade Donald Trump och gick till angrepp mot republikanernas egen ledning på ett sätt som Trump själv inte gjort hittills.

– Vi behöver någon ny som har makt att slå sönder etablissemanget. Titta vad som händer, vårt eget republikanska maskineri, etablissemanget, de attackerar sin egen främste kandidat, sa Palin.

En del i partiledningen skulle hellre rösta på demokraternas Hillary Clinton än se republikanen Donald Trump vinna hävdade Palin och sa att det beror på att de är så rädda om sina privilegier.

– De vill inte att det ska vara slut med sörplandet från köttgrytorna, sa Sarah Palin, som sedan hennes egen politiska karriär gått in i väggen ägnat sig bland annat åt att kampanja för andra konservativa politiker.

Samma dag som Sarah Palins svartmålning av partiledningen och skönmålning av Donald Trumps ledaregenskaper larmade två ledande konservativa kolumnister i två av USA:s största tidningar för negativa effekter för republikanerna och för USA. Detta om Donald Trump, eller medtävlaren senator Ted Cruz, får fortsätta sina kampanjer utan mer motstånd från partiets mittfåra.

Det enda som vore bra för partiet i kampen mellan Trump och Cruz är att båda förlorar, skriver Michael Gerson i Washington Post. Även David Brooks i New York Times skriver att sällan har ett parti så passivt accepterat sin egen ödeläggelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista