1955-års Mercedes-Benz 300SL. Dock inte det exemplar som fanns i samlingen. Foto: Dr. Scott M. Lieberman/TT
1955-års Mercedes-Benz 300SL. Dock inte det exemplar som fanns i samlingen. Foto: Dr. Scott M. Lieberman/TT

Allmänna arvsfonden får miljonarv

Arvsfonden i miljonuppgörelse
2:07 min

Allmänna arvsfonden får efter en förlikning ett mångmiljonarv, som är värt minst 30 miljoner kronor.

Det är ett av de största arven på senare år, enligt företrädare för fonden.

– Allmänna arvsfonden brukar samla in mellan 300 och 500 miljoner per år. Har man då ett dödsbo med tillgångar mellan 50 och 100 miljoner kronor, så är det givetvis ett av de större dödsbona, säger Sanna Jonsson som är advokatfiskal på Kammarkollegiets arvsfondsenhet.

Det handlar om arvet efter en man, som avled 2011, och inte hade några nära släktingar. Ekot berättade om mannens bilsamling i somras, den innehåller bland annat två sällsynta och väldigt värdefulla Mercedesbilar.

Dessutom ingår bland annat två lägenheter på Strandvägen i Stockholm, och ett sommarhus i Stockholms skärgård i dödsboet. Två personer hävdade att de hade rätt att ärva mannen enligt ett testamente, men förlorade mot Allmänna arvsfonden i tingsrätten.

Men istället för hovrättsförhandling, så har Allmänna arvsfonden och de två nu kommit överens om en förlikning. Den innebär att de två personerna får dela på 10 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden får tillgångarna när någon avlider utan arvingar. Pengarna ska användas till barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

Enligt bouppteckningen uppskattas värdet av tillgångarna till ungefär 45 miljoner, men det går att ifrågasätta värderingen av de två gamla Mercedesbilarna. 

Bägge är av modellen 300 SL från 1950 och 60-talet och enligt bouppteckningen är de värda under 10 miljoner totalt. Men enligt experter som Ekot talat med, kan de mycket väl vara värda över 30 miljoner totalt. En av dem har enbart rullat drygt 100 mil trots att den är 50 år gammal, och kan betraktas som unik.

Men bilarna är föremål för en annan rättsprocess som ännu inte är avgjord. En företagare hävdar att han bytte till sig dem mot en båt i miljonklassen för 10 år sen. Totalt skulle alltså dödsboet kunna vara värt ungefär 75 miljoner.

Att Allmänna Arvsfonden kommer överens med motparten när man tvistar om testamenten sker några gånger per år enligt advokatfiskal Sanna Jonsson. Enligt henne handlar det om riskbedömning:

– Man kan aldrig förutsäga utgången hos ett ärende i domstol, utan det är en typ av riskbedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".