Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge/TT
Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge/TT

Misstankar om människohandel inom butikskedja

Misstänks ha tjänat 100 miljoner
1:44 min

I Oslo inleds idag en mycket omfattande rättegång om bland annat grov människohandel och maffiaverksamhet i livsmedelsbranschen.

Livsmedelskedjan Lime ska ha haft arbetskraft som har jobbat under närmast slavliknande förhållanden. Enligt åtalet har en organiserad grupp tvingat människor att arbeta genom bland annat våld och hot.

Åklagaren hävdar att tio personer har lockats från Pakistan till Norge med löfte om butiksarbete. Väl där har de tvingats jobba i Limebutiker i upp till 14 timmar per dag, ofta utan att få lön och ibland till och med skuldsatt sig gentemot de nu åtalade.

Den utpekade huvudmannen är 38-årige Sajjad Hussain, som startade Lime-kedjan. Totalt är det tretton personer som är åtalade i den här härvan.

Grov människohandel är det grövsta brottet i den digra åtalsluntan, men det handlar även om att ha lurat till sig sjukbidrag från norska myndigheter, att ha skimmat och kopierat kunders bankkort och att olovligen ha sålt alkohol i Limebutikerna.

Därtill ska de åtalade ha kunna ta mångmiljon-lån i offrens namn, eftersom de haft tillgång till deras id-handlingar.

Den ekonomiska brottsligheten har, enligt åklagaren, gett totalt ungefär 100 miljoner kronor i olovliga vinster, pengar som nu krävs tillbaka.

Flera av de åtalade anklagas också för bland annat brott mot arbetsmiljölagen och utlänningslagen.

Åklagaren vill få de åtalade dömda enligt den så kallade "maffiaparagrafen" i norsk lag. Den syftar till att kriminella i organiserade grupper ska kunna dömas till extra stränga straff, med strafftillägg på upp till fem år jämfört med den egentliga domen.

Rättegången startar i Oslo tingsrätt idag och väntas pågå i ungefär ett halvår. Ekot har sökt den utpekade huvudmannens försvarare, men utan resultat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".