Flyktingar vid Sloveniens gräns mot Österrike. Foto: Darko Bandic/TT.
Flyktingar vid Sloveniens gräns mot Österrike. Foto: Darko Bandic/TT.

Tuffare flyktingpolitik i Österrike

1:15 min

Österrike minskar rejält antalet flyktingar som landet är berett att ta emot. I år ska landet halvera antalet asylsökande, jämfört med det antal som sökte asyl under det gångna året.

Beslutet togs av den djupt splittrade koalitionsregeringen efter ett särskilt asyltoppmöte i dag.

Den socialdemokratiske förbundskanslern Werner Faymann använder visserligen begreppet riktmärke men i praktiken har hans konservativa koalitionspartner Österriska Volkpartiet efter allt intensivare påtryckningar fått igenom sitt krav på en övre gräns.

För i år ska den ligga på 37 500 personer, alltså färre än hälften av de 90 000 asylsökande som Österrike tog emot under förra året. Regeringschefen kallade detta en nödlösning som också syftar till att skaka om EU, där flertalet länder vägrar samarbeta om en fördelning av flyktingarna.

Österrikes beslut kommer också att öka trycket på den tyska förbundskanslern. Dag för dag blir pressen hårdare på Angela Merkel att ändra flyktingpolitiken och också här införa en tydlig begränsning.

Kraven kommer från såväl egna partikamrater som systerpartiet CSU i Bayern, dit hon är inbjuden i dag, men knappast har någon angenäm kaffebjudning att vänta. I vinteridyllen Wildbad Kreuth där CSU möts kokar ilskan över vad man ser som Merkels ansvarslösa politik som förlorat all kontroll över situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista