Nouriel Roubini. Foto: Peter Schneider/TT
Nouriel Roubini. Foto: Peter Schneider/TT

"Dr Doom" uppmanar Kina att förändra sin ekonomiska politik

1:33 min

Kina måste ändra sin ekonomiska politik, annars kommer turbulensen att fortsätta, säger Nouriel Roubini som är ekonomiprofessor vid New York University.

I Davos i Schweiz pågår det ekonomiska toppmötet inom Världsekonomiskt Forum. Den haltande ekonomiska utvecklingen i Kina och därmed världsekonomin är ett återkommande ämne.

– Den kinesiska ledningen vill ha frihet att göra vad den vill på det ekonomipolitiska området. Och det innebär att Kina måste intervenera för att hålla stabilitet mellan Yuanen och den amerikanska dollarn. Och då ökar kapitalflykten och försämrar de inhemska finansiella situationen ytterligare.

Det sa ekonomiprofessorn Nouriel Roubini vid ett seminarium om Kinas ekonomi här i Davos i dag. Det är han som tidigare har kallats för Doctor Doom när han förutsett ekonomiska nedgångar.

Den första dagen av toppmötet mellan politiker, akademiker och näringslivstoppar och politiker i Davos ackompanjerades av ännu en dag av fallande priser på aktier och råvaror.

Och bakgrunden är inte minst den närmast oförutsägbara utvecklingen i Kina, där ledningen med ojämna mellanrum griper in med stödköp av aktier, förbud mot aktieförsäljning, ändrade riktmärken för valutakursen och annat. Det gör det synnerligen riskfyllt att investera i Kina.

Kina måste inledningsvis skapa en trovärdig fast korg av valutor att mäta Yuannen emot, så det går att förutse rörelsen i valutakursens. Annars saknas helt transparens, säger Nouriel Roubini.

– Och då kommer folk att fortsätta att förvänta sig det värsta av Kina, säger Nouriel Roubini


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista