Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Nordström avgår vid nästa kongress

3:08 min

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår efter en serie avslöjanden om fackförbundet. Hon kommer att sitta kvar till nästa kongress, i maj.

Nordström kommer därmed att vara kvar som ordförande under vårens avtalsrörelse, säger hon vid dagens presskonferens.

– Det som har blivit fel i Kommunal måste rättas till. Vi förstår och delar medlemmarnas upprördhet. Vi är ledsna att vi inte tidigare har förstått vidden av det här.

– Men nu förstår vi och nu vill vi göra något åt det här. Nu ska vi rätta till alla felaktigheter. Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan, säger Annelie Nordström.

Men när hon avgår kommer hon inte att gå tomhänt. Annelie Nordström ingår i ett av Kommunals nyare pensionsavtal och enligt avtalet har hon rätt till 78 procent av sin pensionsgrundande lön i 36 månader, skriver Dagens Industri.

Det innebär en fallskärm på omkring 2,3 miljoner kronor under tre år.

Siffran baseras på de senaste uppgifterna om Nordströms lön, som är drygt ett år gamla: 75 839 kronor i månaden.

På pressträffen presenterade Annelie Nordström en åtgärdsplan för att städa upp vad hon kallar en otidsenlig kultur inom Kommunal. Bland annat ska Kommunals verksamhet granskas och en funktion för visselblåsare inrättas.

Även Kommunals handelsbolag Lyran ska granskas och en ny styrelse skall ersätta den nuvarande. Kommunals omsusade engagemang i restaurangen Metropol Palais i Stockholm ska avslutas.

Annelie Nordström ser dock inget problem i att Kommunal äger fastigheter, men menar att fackförbundet behöver se över förvaltningen och skapa en mer professionell organisation för ägandet av fastigheter.

Även fackförbundets organisation ska ses över.

– Vi måste kunna se medlemmarna i ögonen och garantera att allt det vi gör är bra för medlemmarna, säger Annelie Nordström.

Annelie Nordström konstaterar att "allt som är lagligt är inte lämpligt" och presenterar en rad åtgärder i fackförbundets policy.

– Det gäller alkohol, det gäller resor och det gäller fastigheter.

Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna kring fackförbundet avslöjades. Siffran 9 600 är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som valt att stanna kvar.

– Jag vill be medlemmarna, de förtroendevalda och de anställda om ursäkt. Förlåt, från botten av mitt hjärta - förlåt, förlåt, säger hon.

När Ekots korrespondent Staffan Sonning träffar LO:s ordförande Karl-Petter Torwaldsson i Davos får han frågan hur det stora medlemstappet från Kommunal skadat fackföreningsrörelsen som helhet.

– Det är en stor förtroendeförlust. Vi bygger allt vårt inflytande i den här nordiska, eller svenska modellen, på att vi har många som är medlemmar i facket, att hundratusentals, faktiskt miljontals människor bedömer att de vill vara medlemmar i vår förening och att vi ska kämpa tillsammans för bättre villkor och bättre löner för lågavlönande. 

– Det är klart om några av de bestämmer sig för att lämna blir ju helheten svagare. Så jag hoppas verkligen, och tror, att Kommunal kan vinna tillbaka förtroendet, säger Torwaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista