Foto: Mel Evans/AP
Många introduceras till missbruk av heroin via smärtstillande medel som skrivits ut av läkare. Foto: Mel Evans/AP

Epidemi av heroinmissbruk växer i USA

Liknas vid spridningen av HIV på 80- och 90-talet
1:30 min

I genomsnitt dör 125 människor om dagen av en överdos i USA. Ingen annan dödsorsak ökar så snabbt. Nya siffror visar hur en epidemi av narkotikamissbruk växer över hela USA.

De alarmerande problemen rapporteras från hela USA, men är störst i de sydvästra och västra delarna av landet. Många introduceras till missbruk av heroin via smärtstillande medel som skrivits ut av läkare.

En analys av varför problemen är så stora i West Virginia till exempel, är att det är en delstat med många industriarbetare, som sökt smärtstillande för arbetsskador. När delstaten stiftade nya lagar för att begränsa läkemedelsmissbruk har fler börjat använda heroin.

I andra delar av landet, som delstaten New Mexico, vittnar hjälparbetare om heroinmissbruk som fortsätter generation efter generation i samma familj.
Enligt uppskattningar av den ansvariga myndigheten dog 47 055 människor i USA av en överdos, det motsvarar 125 om dagen. Siffrorna är från 2014.

Många delstater saknar, eller sätter inte av, tillräckliga resurser för att stävja missbruk av narkotikan eller för att hjälpa missbrukare. Myndighetens ansvarige för statistiken liknar den här epidemins omfattning vid spridningen av HIV på 80- och 90-talen.

Han säger till tidningen New York Times att en skillnad är att HIV spreds snabbare och framförallt i storstadsområden. Heroinmissbruket är spritt över hela landet och det är nu vanligare att dö av en överdos om man bor på landsbygden än i om man bor i en storstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".