Asylsökande
Foto: TT

M-utspel om uppehållstillstånd får blandad kritik

1:34 min

Moderaternas förslag om att de med tillfälliga uppehållstillstånd ska få färre välfärdsförmåner får blandade reaktioner. Regeringen kräver mer tydlighet och V avvisar förslaget bestämt. Men Centerpartiet välkomnar det, säger vice ordförande Anders W Jonsson.

– I Centerpartiet tog vi redan i höstas ställning för att det är viktigare att värna asylrätten, än att garantera alla som kommer hit att få del av det fulla svenska välfärdspaketet. Så den principen har vi redan tagit ställning för, säger Jonsson.

Moderaterna vill alltså diskutera ifall de som får tillfälligt uppehållstillstånd ska nekas delar av välfärdstjänsterna, som till exempel bostadsbidrag, socialbidrag och icke akut vård.

Bland allianskollegorna är alltså Centerpartiet positivt, medans Liberalerna och Kristdemokraterna ställer sig avvaktande.

Finansminister Magdalena Andersson tycker att förslaget är luddigt:

 – Det låter ju ganska flummigt, jag har förstått att de inte riktigt har kunnat precisera vad de egentligen menar, och då är det ju svårt att diskutera det förslaget säger hon.

En som välkomnar Moderaternas idé är Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, men han vill gå ännu längre:

 – De kan räkna med vårt stöd om de lägger det i skarpt läge också, men det är ju otillräckligt alltså, det här kommer inte leda till några större besparingar. Det här måste omfatta samtliga, även dem med permanent uppehållstillstånd, som jag ser det, säger Oscar Sjöstedt.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt däremot betecknar det moderata förslaget skamlöst.

– Moderaterna använder de asylsökande som ett svepskäl för att försöka se till att man begränsar tillgången till välfärd i Sverige. Man kanske börjar med att säga att nu är det asylsökande som inte ska få tillgång till delar av sjukvården, nästa gång kanske det är arbetslösa eller pensionärer eller någon annan grupp. Så man är ganska skamlösa när man angriper, först arbetsrätt, sedan välfärden, och så använder man de asylsökande som verktyg, säger Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista