Turkiskt visumkrav stryper flyktingströmmen från Libanon, säger Zaid Naboulsi till Alice Petrén i Tripoli. Foto: Sveriges Radio.
Turkiskt visumkrav stryper flyktingströmmen från Libanon, säger Zaid Naboulsi till Alice Petrén i Tripoli. Foto: Sveriges Radio.

Hårdare villkor för syriska flyktingar

2:08 min

I Libanon har villkoren hårdnat rejält för syrier att stanna i landet, samtidigt som de inte längre kan ta sig vidare sedan Turkiet infört krav på visum. Detta för att de två länderna, som hittills tagit emot många miljoner syrier, nyligen bytt flyktingpolitik.

Två trappor upp i ett kontorshus i Tripoli i norra Libanon, bara några mil från Syrien, finns shippingföretaget Altair. Fram till för knappt två veckor sedan sålde transportföretaget över tusen båtbiljetter om dagen till syrier på väg mot Turkiet, men nu är det slut på det, enligt chefen Zaid Naboulsi.

– Innan visumkravet infördes, innan den åttonde januari, var det inga problem alls, nu är det tvärstopp, säger han.

Shippingföretaget tjänar inte längre två miljoner kronor om dagen och ingen syrisk flykting kan forcera militärkontrollerna i hamnen eller fartygen som patrullerar kusten, hävdar Zaid Naboulsi.

Turkiets krav för visum går att möta, säger han. Det krävs ett personbevis från Syrien, pass och bankutdrag - men det svåra är att alls få lämna in sina papper på Turkiets konsulat.

– Det är fortfarande ingen som har fått en besökstid, säger Zaid Naboulsi.

Libanon har en befolkning på över fyra miljoner, de syriska flyktingarna är uppemot två miljoner. Nu har också Libanon stängt sin tidigare helöppna dörr och kräver syrierna på betalningar för olika tillstånd eller sponsorer.

Vissa har även deporterats tillbaka till krigets Syrien. 407 syrier fastnade på Beiruts flygplats på grund av dåligt väder, samtidigt som Turkiet hastigt införde visumkrav och de fördes tillbaka till Syrien, vilket flera människorättsgrupper har kritiserat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista