Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Rickard Nilsson/TT.
Foto: Rickard Nilsson/TT.

SD avstår från att väcka misstroende mot Wallström

0:53 min

Det är stort tryck underifrån på Sverigedemokraternas ledning för att fälla Margot Wallström i riksdagen genom en misstroendeomröstning. Men partiledaren Jimmie Åkesson avstår. Han hoppas att något annat parti tar steget istället.

– Vår bedömning just nu är om att om vi gör det så gynnar det inte saken. Därför att de andra partierna, tyvärr, ofta ser till vilka det är som väcker ett ärende när vi är inblandade. Därför ser vi hellre att ett annat parti tar ett sådant initiativ och då kan vi tänka oss att stödja det, säger Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

SD har tidigare fått riksdagen att hålla misstroendeomröstning både mot statsministern och finansministern. Och inte fått nått stöd från annat håll. Hellre då låta bli den här gången, resonerar partiledningen.

Hittills är det ingen inom Alliansen som viftat med misstroendevapnet mot utrikesministern Margot Wallström. Men läget kan förändras, säger Jimmie Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista