Dansk pilotbrist ger färre SAS-avgångar

Flygbolaget SAS danska dotterbolag Cimber tvingas ställa in drygt 760 avgångar på grund av brist på piloter, skriver danska nättidningen check-in.dk. Totalt berörs omkring 10 000 resenärer som redan har bokat biljett. 

De flesta av rutterna som drabbas går från Köpehamn till nordeuropeiska städer som Warszawa och Wroclaw, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Det här gäller från februari till mitten av maj, skriver danska nättidningen check-in.dk.

Orsaken till pilotbristen uppges vara att det tagit längre tid än väntat att utbilda nya piloter till SAS danska dotterbolag Cimber.

När SAS köpte Cimber i början av 2015 gick ett antal SAS-piloter över till dotterbolaget. Men sen dess har SAS behövt öka bemanningen på sina egna flygningar, och piloter har flyttats tillbaka till moderbolaget.

– Det är en utmanande process att anställa och skola in piloter till Cimber, och det har visat sig gå långsammare än förväntat, säger Trine Kromann-Mikkelsen på SAS presstjänst till check-in.dk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".