Filmkaraktären Elsa från filmen Frost och youtubestjärnan William Spetz. Foto: TT och Sveriges Radio.
Filmkaraktären Elsa från filmen Frost och youtubestjärnan William Spetz. Foto: TT och Sveriges Radio.

SCB:s namnlista: Saga är årets klättrare

1:31 min

Elsa och William var de populäraste namnen förra året. Men det är namnen Saga och Kian som klättrar mest.

Hela listan: De ökar och minskar mest

– Vi vill vara mer unika i dag så det är generellt en större spridning på namnen, säger Margareta Carlson som är handläggare på Statistiska Centralbyrån (SCB).

Att vi vill vara mer originella när vi väljer namn har också Katharina Leibring lagt märke till.

Hon är namnforskare vid institutet för språk och folkminnen och hon är mest överraskad över ett killnamn som klättrat på listan.

– Det är Kian som har dykt upp från nästan ingenstans. Men det tycks vara populärt och det ansluter ljudmässigt till en del andra populära namn som Liam, säger Katharina Leibring.

Förra året fick 174 barn namnet Kian, vilket är mer än dubbelt så många som 2014. Och helt från ingenstans kommer inte heller namnet. Det har både ett persiskt och irländskt ursprung, och så finns en skådespelare Kian Lawley som Katharina Leibring tror kan ha spelat roll. Ja, och så finns en före detta Paradise Hotell-deltagare vid namn Kian.

Det allra populäraste namnet bland nyfödda pojkar förra året var William. Nästan 1 000 barn fick namnet William. Bland tjejerna håller Elsa förstaplatsen. Inte speciellt förvånande eftersom vi ofta inspireras av populärkulturen, säger Katharina Leibring.

– Det vi läser, ser och upplever spelar stor roll. Namnet Elsas popularitet hänger troligen delvis ihop med filmen Frost, säger hon.

Annars tycker vi i allmänhet om att leta namn bakåt i släkten. Där har kanske en del hittat det fornnordiska namnet Saga, som gick från plats 21 år 2014, till att nu ligga på plats fyra.

Så stora skillnader blir det sällan på bara något år. För den viktigaste principen för hur vi väljer, den är konstant, enligt Katharina Leibring.

– Alla föräldrar vill att deras barn ska få ett vackert namn, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista