Burundis president, Pierre Nkurunziza, svär presidenteden 2015. Foto: Riccardo Gangale/TT AFP.
Burundis president, Pierre Nkurunziza, svär presidenteden 2015. Foto: Riccardo Gangale/TT AFP.

FN vill förmå Burundi att gå med på fredsstyrka

1:31 min

I dag väntas en delegation från FN:s säkerhetsråd anlända till Burundis huvudstad för samtal med landets president. Den politiska oron har eskalerat i Burundi och många fruktar ett inbördeskrig med etniska förtecken.

Nej till förhandlingar med oppositionen i exil, nej till olika medlare, nej till en fredsstyrka från Afrikanska Unionen, AU.

Det har varit den burundiska regeringens inställning sedan ett drygt halvår.

Samtidigt fortsätter våldet, dagligen dyker nya lik upp i de områden som blivit kända för sitt motstånd till att president Pierre Nkurunziza ställde upp en tredje mandatperiod.

Dagligen kommer också rapporter om explosioner och unga män som försvinner i samma områden. Polis och militär har kritiserats för utomrättsliga gripanden och avrättningar.

FN och andra organisationer har tidigare varnat för att krisen kan leda till inbördeskrig och en etnisk uppgörelse mellan landets majoritet hutuer och minoriteten tutsier, en kris som i värsta fall kan sprida sig i regionen.

Hittills har minst 400 människor dödats och över 200 000 har flytt landet. Tidigare medlingsförsök från Uganda har varit fruktlösa och nu ökar trycket på presidenten.

Målet för de 15 FN-ambassadörerna från säkerhetsrådet är att förmå president Nkurunziza att gå med på att ta emot en fredsstyrka från Afrikanska unionen på 5 000 man för att försöka stabilisera situationen.

Regeringen, som öppet uttryckt sig missnöje med besöket, har tidigare sagt att den skulle betrakta soldater från AU som en "invasionsstyrka".

Möjligen kan justeringar i utformningen av hela operationen förmå presidenten att ge med sig. Men tyvärr är det mycket som talar emot det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista