Överåklagare Marianne Ny till höger. Till vänster Julian Assange. Foto: Leon Neal/AFP och Adam Ihse/TT
Överåklagare Marianne Ny får inte tillstånd att förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad. Foto: Leon Neal/AFP och Adam Ihse/TT

Ecuador säger nej till svensk begäran om att förhöra Assange

0:59 min

Ecuador säger, på formella grunder, nej till den svenska åklagarens begäran från maj 2015 om att få förhöra Wikileaks grundare Julian Assange i London.

När Marianne Ny begärde att få förhöra Julian Assange, strax före jul, skickade hon vidare den gamla begäran som skrevs 29 maj 2015.

När den granskats av det svenska justitiedepartementet och skickats iväg hade det hunnit bli januari.

Nu har Ecuadors riksåklagare i sitt svar avvisat åklagarens begäran om att förhöra Assange i London, av formella skäl. Skrivelsen är för gammal helt enkelt.

I skrivelsen upplyser Ecuadors riksåklagare också om att Ecuador kommer att utföra utredningsåtgärderna och begär därför bland annat en lista på de frågor som den svenska åklagaren vill att den ecuadorianska åklagaren ställer.

– Vi överväger nu om det påverkar möjligheterna att genomföra utredningsåtgärderna och om vi i så fall ska skicka en förnyad ansökan, säger överåklagare Marianne Ny.

Assange flydde till Ecuadors ambassad i London 2012.

Efter att Assange besökt Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexualbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista