ECB-chefen Mario Draghi och en massa euro.
ECB-chefen Mario Draghi. Foto: TT

ECB lämnar räntorna orörda

1:07 min

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi gav beskedet att den rekordlåga räntan lämnas orörd. Beskedet ledde till en positiv indexreaktion i hela Europa.

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Men det kan komma fler åtgärder från banken i mars för att möta den finansiellt oroliga omvärlden som inlett 2016, sade ECB-chefen Mario Draghi på en efterföljande presskonferens.

Den finansiellt svajiga starten på 2016 kan pressa inflationen ytterligare. Därför kan ECB komma att göra en översyn av penningpolitiken vid nästa ECM-möte i mars, säger ECB-chefen Mario Draghi.

Den viktigaste styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på samma nivå som den legat på sedan september 2014: 0,05 procent.

Depositräntan lämnades oförändrad till -0,30 procent. Det meddelade ECB vid en telefonkonferens. 

Den marginella kursuppgången på Stockholmsbörsen utökades till en mer tydlig sådan. Beskedet ledde också till en positiv indexreaktion i hela Europa.

I Bloomberg News enkät väntade sig samtliga 49 tillfrågade bedömare att ECB skulle lämna styrräntan oförändrad.

Vad gäller depositräntan hade 42 av 42 väntat att den skulle lämnas oförändrad. Refinansieringsräntan ändrades senast den 4 september 2014 då den sänktes med 10 punkter till 0,05 procent.

Depositräntan ändrades senast den 3 december 2015 då den sänktes med 10 punkter till -0,30 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista