Foto: TT Montage: Sveriges Radio
Foto: TT Montage: Sveriges Radio
Kommunalskandalen

Turbulens inom Kommunal i norra Sverige

2:17 min

Kommunals avdelningar i Västerbotten ska hålla krismöte och i Norrbotten har man haft krismöte i dag.

Kommunal i Norrbotten har krävt förbundsledningens avgång, medan man i Västerbotten har försvarat förbundsledningen. Sektionen i Umeå har dock gått emot avdelning Västerbotten och krävt förbundsledningens avgång.

Alejandro Caviedes Pinilla är ordförande i Umeåsektionen. 

– Vi står fast vid vårt beslut. Vi har inte förtroende för förbundsledningen och har krävt deras avgång. 

Det råder just nu turbulens inom Kommunal i norra Sverige. I Kommunal mellersta Norrland krävde man härom dagen förbundsordförandens avgång. Avdelningen i Norrbotten följde efter och krävde hela förbundsstyrelsens avgång, mycket på grund av att medlemmar hör av sig.

I dag höll de ett krismöte där de beslutade att inte utlysa ett extra förbundsmöte innan ordinarie kongress. I Norrbotten vill man nu invänta den ordinarie kongressen i maj och blicka mot framtiden, skriver man i ett pressmeddelande.

Kommunals avdelning i Västerbotten gick ut i går och meddelade att de stöttar förbundsstyrelsen, men sektionen i Umeå gick tvärsemot sin egen avdelning och krävde hela förbundsledningens avgång.

I morgon hålls krismöte i Västerbotten. Orsaken till Umeås beslut var medlemstapp och saknat förtroende för ledningen.

Under presskonferensen i går meddelande förbundsordföranden Annelie Nordström att det finns en förekommer en kultur inom förbundet, en kultur som hon fick ta över.

Umeåsektionens ordförande Alejandro Caviedes Pinilla känner inte igen sig i beskrivningarna. 

– Det här superiet med medlemmarnas pengar är inget som man kan se tecken på lokalt. Det verkar vara något av en kultur som finns på förbundstoppen.

Är det något som ni hört talas om?

– Ja, men bara historier från 70-talet och mest från äldre fackliga företrädare. Jag har aldrig fått se den här världen, men tydligare kan det gå till så här på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista