Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB pressas av nya gruvor i Australien och Brasilien

Publicerat fredag 22 januari 2016 kl 15.40
"Vi måste dra ned på investeringarna radikalt"
(2:43 min)
LKAB-anställda på plats vid dagbrottet Leveäniemi. Foto: Pi Frisk/TT.
LKAB-arbetare på plats vid dagbrottet Leveäniemi utanför Kiruna. Foto: Pi Frisk/TT.

Det statliga gruvbolaget LKAB har ett besvärligt år med stora förluster bakom sig. Problemen kan hålla i sig i flera år om inte konkurrenterna stänger järnmalmsgruvor framöver, tror en av bolagets högsta chefer.

– Det är oerhört svårt att bedöma vart den globala marknaden tar vägen, men stängs det inte kapacitet på järnmalmssidan kommer det vara överutbud i flera år, säger Markus Petäjäniemi, försäljnings- och logistikdirektör på LKAB.

De tio senaste åren har LKAB investerat omkring 60 miljarder kronor i gruvor, pelletsverk och annat.

Men eftersom järnmalmspriset har sjunkit kraftigt till en mycket låg nivå på omkring 40 dollar per ton har bolaget nu tvingats dra i bromsen.

De stora konkurrenterna i Australien och Brasilien öppnar dessutom nya gruvor som de fattade beslut om när malmpriserna var rekordhöga för några år sedan. Det pressar priset ytterligare.

– Det har kommit ut ny volym under 2015 och det kommer mer under 2016 från Australien, men sedan kommer det också ut väsentliga volymer från Brasilien i slutet på 2016. Det är de stora järnmalmsländerna i världen som styr den här marknaden, säger Petäjäniemi.

LKAB hoppas till att börja med att högkostnadsgruvor i Indien och Kina ska stängas. Däremot är det mindre som talar för att de effektivare gruvorna i Australien och Brasilien ska läggas i malpåse på grund av de låga priserna. Det är där den största produktionen sker.

– De drar fördelar av att de har en lågkostnadsproduktion där de hela tiden bryter ovan jord med rationella, storskaliga metoder. Därför är de uthålliga och kan köra hårt ett bra tag, säger Petäjäniemi.

För LKAB betyder det här att fokus kommer ligga på besparingar de kommande åren. De nya dagbrotten i Svappavaara ska vara i full drift under 2016 men efter det kommer LKAB att hålla hårt i plånboken.

– Nu måste vi dra ned på investeringarna radikalt. Vi har också en stor del fasta kostnader och det tar tid att ställa om då, så vi behöver några år på oss för att nå en uthållig kostnadsnivå över tid, säger Petäjäniemi.

I allt mörker på järnmalmsmarknaden finns ändå några ljusglimtar för LKAB. En är att konkurrensen på järnmalmspellets, som LKAB säljer mycket av, inte är lika hård som på så kallade fines som är en annan järnmalmsprodukt.

Men den viktigaste fördelen för LKAB är den svaga svenska kronan.

Så den svaga svenska kronan räddar LKAB för stunden?
– Absolut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".