Foto: Hasse Holmberg/TT, Karin Grip/TT samt Henrik Montgomery/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT, Karin Grip/TT samt Henrik Montgomery/TT.

Färre uppsagda behöver stöd

1:29 min

Ett av flera tecken på att läget på arbetsmarknaden förbättras är att trycket på fack och arbetsgivares organisationer som hjälper uppsagda till nya jobb har minskat.

Det tar helt enkelt kortare tid nu för uppsagda att hitta nya arbeten. 

– Vi har färre uppsagda, det är fler som får jobb och det är också fler som får jobb tidigare, säger Caroline Söder, vd Trygghetsfonden TSL. 

2015 var antalet varsel om uppsägning det lägsta sedan 2007, före finanskrisen. 

När parternas omställningsorganisationer summerar fjolåret bekräftas bilden av en ljusnande arbetsmarknad, det är färre som verkligen har blivit av med sina jobb. 

På LO-sidan beviljades stöd till drygt 17 000 personer, en minskning med knappt 20 procent jämfört med året innan. De flesta, ungefär hälften, blev uppsagda inom industrin. 

Enligt Trygghetsfondens vd Caroline Söder har också antalet arbetsgivare som söker personal ökat.

– Ja, åtta av tio har ju ett arbete inom tolv månader, och av dessa har hälften en arbetslöshetsperiod som är kortare än tre månader, säger hon.

De privatanställda tjänstemännens arbetsmarknad har också förbättrats. Färre än 15 000 tjänstemän har sökt stöd av TRR Trygghetsrådet, en minskning med knappt 4 procent. 

– Vi kan se att det var ett bra år på arbetsmarknaden rent generellt och att många gick vidare till ett nytt jobb, nästan nio av tio, säger Trygghetsrådets vd Calle Leinar. 

Vilka tecken ser ni på en starkare arbetsmarknad? 

– Vi bedömer att det här kommer att fortsätta under 2016 och att 5 procent, 1 000  färre, kommer att bli uppsagda på grund av arbetsbrist i år jämfört med 2015. Vi ser ganska ljust på arbetsmarknaden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista