Blyförgiftat dricksvatten i Michigan

1:52 min

En omfattande miljöskandal har för andra gången på kort tid nu drabbat tiotusentals människor i USA.

Efter gasläckan i Kalifornien, där metangas gör människor svårt sjuka, är det nu invånare i staden Flint i delstaten Michigan som drabbats av blyförgiftat dricksvatten.

I går besökte president Obama Michigan, där han uttryckte sin förfäran över det som hänt:

– Om jag var förälder där skulle jag vara helt utom mig av oro för mina barns hälsa, sa Obama om det som just nu pågår i staden Flint i Michigan.

Det var för att spara pengar i den nästintill bankrutta staden som dess styrande för snart två år sedan började hämta dricksvatten från en flod istället för att, som dittills, köpa det från näraliggande Detroit.

Men det dröjde inte länge förrän invånarna i Flint slog larm om att det nya vattnet både luktade illa och såg konstigt ut, och vad värre var, gjorde dom sjuka.

Folk började kräkas, fick stora utslag och tappade håret, som Melissa Meyes vars hela familj drabbades.

– Alla fem i vår familj började tappa håret.

Men politiker och tjänstemän försäkrade att det inte var något fel på vattnet, och det dröjde mycket länge innan någon riktig provtagning gjordes.

När den väl blev av i höstas visade det sig att halterna av bly var skyhöga i det vatten som människor drack, lagade mat med och duschade i.

Det är väl känt att tungmetallen bly är mycket farlig, alldeles särskilt för barn och unga, som riskerar livslånga skador som inlärningssvårigheter, sänkt IQ, minskad impulskontroll och ökade aggressionsutbrott. 

Både staden Flints och delstaten Michigans politiker anklagas nu för att inte bara först helt ha förnekat problemen, utan även för att ha försökt tysta ner dem och dessutom ha dröjt alldeles för länge med åtgärder.

Läget just nu är att de runt 100.000 som bor i Flint får hämta allt sitt vatten på särskilda utlämningsplatser, samtidigt som stadens oroliga föräldrar köar för att deras barn ska läkarundersökas.

I helgen utlyste president Obama nödläge i Flint, och i går besökte han alltså Michigan.

Och i natt sa presidenten till CBS att de ansvarigas agerande är både obegripligt och oförlåtligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista