Sedlar. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Ljusglimtar på börsen under osäker period. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Analytiker spår kluven rapportperiod

1:47 min

I veckan börjar årets första rapportsäsong och efter en orolig höst är utsikterna inte riktigt lika ljusa som i fjol. Men även om tillväxttakten i Kina och andra tillväxtekonomier skakat om börsen så finns ljusglimtar.

– Jag tror det kommer vara en väldigt kluven rapportperiod, därför att samtidigt som det finns ett antal segment och geografier som är ogynnsamma, och det är det marknaden mest fokuserar på just nu, så finns det också många segment som är väldigt gynnsamma, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, och pekar exempelvis på bilförsäljningen som slog rekord i Sverige i fjol.

Lundevall pekar på att de underskott som skapas i olika tillväxtländer till följd av det låga oljepriset blir ett överskott som kan gå till konsumtion i västvärlden. Han poängterar också att inbromsningen i Kina rör främst industrin då tjänstesektorn går åt andra hållet, men det är samtidigt en klen tröst för Stockholmsbörsens tungviktare.

– Det kniviga för de nordiska börserna är att våra stora företag främst är exponerade mot den tunga industrin, säger Lundevall.

Enligt aktiestrategen Lars Söderfjäll så är det flest överens om att efterfrågan i mycket varit svagare under hösten, så därför blir en nyckelfråga i rapporterna att se hur företagen hanterat detta.

– Hur väl har företagen lyckats parera det här genom att sänka kostnaderna? Många av de stora tillverkande företagen, och även tjänsteföretagen som till exempel bankerna, har kostnadssänkningsprogram igång, säger Lars Söderfjäll.

Som vanligt blir också företagens tankar inför framtiden viktiga att syna och där tror Lars Söderfjäll att man kommer uttrycka sig försiktigt. Även om han anser att börsoron varit något överdriven så är kan det vara svårt för en VD att måla en optimistisk bild när många andra talar om kris.

– Ska du vara kraftigt optimistisk i dag, då ska du verkligen ha ett starkt strukturellt argument för att vara det och det är inte så många bolag som har det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista