Cameron söker stöd inför slutförhandlingarna. Foto: Laurent Gillieron / TT
Cameron söker stöd inför slutförhandlingarna. Foto: Laurent Gillieron / TT

Cameron till industrin: Stöd mina EU-reformskrav

1:15 min

I Davos pågår det ekonomiska toppmötet inom Världsekonomiskt Forum. I dag talade den brittiske premiärministern David Cameron inför världens ledande näringslivstoppar.

Han bad om stöd i diskussionen om britterna ska få bättre villkor för medlemskapet i EU, så att inte britterna riskerar att rösta landet ut ur EU i den kommande folkomröstningen

– Om ni affärslivet står bakom mina reformkrav så säger jag: Gå ut och stöd dem, sa premiärminister David Cameron när han i eftermiddag förklarade Storbritanniens inställning till EU inför en fullsatt konferenssal med ledande näringslivsföreträdare, politiker och akademiker från hela världen.

Cameron söker stöd inför slutförhandlingarna om huruvida Storbritannien ska få bättre villkor i medlemskapet innan landet anordnar en folkomröstning om britterna ska stanna kvar eller lämna EU.

Det handlar om garantier för att euroländerna inte ska få för stort inflytande inom EU, starkare roll för de nationella parlamenten, att unionen ska få stärkt konkurrenskraft på världsmarknaden - och det mest kontroversiella: Att Storbritannien ska få möjlighet att bromsa invandringen från övriga EU-länder.

– Det är britternas främsta invändning mot nuvarande ordning inom EU. Och jag anser inte för en minut att de är oresonliga, tvärt om, jag delar den oron, säger David Cameron och fortsatte:

– Pressen på samhället har blivit för stor.

David Cameron tror, att nya villkor för det brittiska medlemskapet ska kunna godkännas vid EU:s toppmöte om ungefär tre veckor. I så fall skulle folkomröstningen kunna bli av redan i juni i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista