montage från youtube på rajoy och Puigdemont samt en telefon med ett blixnedslag
En spansk komiker lyckades lura premiärministern Mariano Rajoy. Foto: Beatrice Janzon

Busringning rör om i spanska politiken

1:35 min

I Spanien har en komiker lyckats busringa till premiärministern Mariano Rajoy och det väcker många reaktioner. Komikern presenterade sig som Kataloniens nye regionpresident.

– Det är en ära att få prata med er!

Det är ett radioprogram i Katalonien som ringer upp premiärminister Rajoy. Komikern som bryter på det katalanska språket låtsas vara den nytillträdde separatistledaren Puigdemont som tar en första kontakt. 

Puigdemont leder arbetet med att försöka bryta loss Katalonien från Spanien vilket Rajoys regeringsparti helt motsatt sig. Men premiärministern har en diplomatisk ton och säger att han har en helt öppen agenda för samtal.

När skämtet avslöjas skrattar Rajoy till och säger "det här var inte seriöst".

När jag träffar politiske redaktören Luis del Pino vid den spanska riksradion, säger han att flera saker är mycket oroväckande.

– Att det gick att kopplas så lätt till premiärministern, att Rajoy uttryckte att han inte vet om kungen utnämner honom till att bli premiärminister igen efter sonderingarna och att premiärministern inte heller har så mycket att göra när det är en mycket stor politisk kris i landet. Det är inte särskilt uppmuntrande för oss, säger journalisten.

Men Rajoys parti Partido Popular betonar att busringningen visar att premiärministern är villig att föra en dialog.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista