Alexis Tsipras. Foto: Burhan Ozbilici/AP
Foto: Burhan Ozbilici/AP

Tsipras Syriza tappar stöd hos grekerna

2:29 min

På måndag har ett år gått sedan vänsterradikala partiet Syriza vann det grekiska parlamentsvalet. Och efter ett ekonomiskt och politiskt turbulent år är regeringen under ledning av Alexis Tsipras pressad från många håll.

– Jag slutade stödja Tsipras när han, i samarbete med Trojkan - de internationella långivarna - började genomföra nya åtstramningar som han tidigare sagt att han var emot, säger den arbetslösa sjuksköterskan Georgia Yania i Aten.

Särskilt bekymrad är hon över den pensionsreform som nu diskuteras och som snart ska upp till debatt i det grekiska parlamentet. Bland annat föreslår regeringen att arbetsgivarna ska betala in högre sociala avgifter och istället för att skära ytterligare på dagens pensioner kan framtidens pensionärer vänta sig sämre villkor.

I förra veckan demonstrerade flera tusen jurister i Aten och nu i veckan har bönder blockerat vägar med sina traktorer runt om i Grekland. Men just en genomgripande pensionsreform var ett av huvudkraven från de internationella långivarnas sida när man i somras till slut enades med den grekiska regeringen om ännu ett räddningspaket - trots att Alexis Tsipras och hans Syriza bara ett halvår tidigare lovat att göra upp med år av åtstramningspolitik. Alternativet var grekisk statsbankrutt och kanske också ett utträde ur eurozonen.

Ordentligt genomförda reformer är också ett krav från IMF, Internationella valutafondens sida, för att de ska ge räddningspaketet sitt stöd. Den grekiska regeringen vill helst slippa IMF som man menar ställer orimliga krav, men i går under en paneldebatt under Världsekonomiskt forum i Davos sa Alexis Tsipras att man nu accepterar att IMF deltar.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg sa han också att Greklands ekonomi går åt rätt håll och att ekonomisk nedgång kommer att ersättas av tillväxt redan under första halvan av 2016.

I två opinionsmätningar i rad leder nu det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati över Syriza och kritiken mot regeringen finns också internt. En av Syrizas parlamentsledamöter har meddelat att han tänker rösta nej till pensionsreformen som förslaget nu ser ut och att flera andra överväger att göra samma sak. Gör de verklighet av hotet kan det innebära regeringskris eftersom den Syrizaledda regeringen bara har en majoritet av tre rösters övervikt i parlamentet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista