Misstankarna om att 22-åringen var inblandad i terrorbrott väckte mycket stor uppmärksamhet med en stor polisinsats till följd. Bland annat bevakades polishuset i Skellefteå av tugnt beväpnad polis. Robert Granström / TT.
Misstankarna om att 22-åringen var inblandad i terrorbrott väckte mycket stor uppmärksamhet med en stor polisinsats till följd. Bland annat bevakades polishuset i Skellefteå av tugnt beväpnad polis. Robert Granström / TT.

22-åringen kräver en miljon i skadestånd

2:03 min

Mannen som i november förra året greps misstänkt för förberedelse till terrorbrott men som visade sig vara oskyldig och friades från alla misstankar, vill ha en miljon kronor i ersättning för det lidande han fick utstå.

– Min klient har blivit felaktigt frihetsberövad under tre dagars tid och det är framförallt två faktorer som vi menar är för en förhöjd lidandeersättning och det är att han har blivit misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet och den andra faktorn är att han har lidit stor massmedial skada, säger mannens advokat Peter Ataseven.

Det var ju en väldigt uppmärksamhet kring det här, vilket värde betingar denna ersättning tycker du?

– Vi har ju yrkat på ersättning på en miljon kronor och det är vad vi anser att han är berättigad till.

Vad vet du om 22-åringens liv efter det som skedde framtill nu och konsekvenserna av det som skedde?

– Jag har faktiskt inte gått in så mycket på tiden efter, utan det som är intressant när man ansöker om lidandeersättning det är tiden som han varit frihetsberövad och därför har vi inte diskuterat tiden efter. Men givetvis, jag antar att han har mått väldigt dåligt eftersom han har varit försatt i en svår situation på grund av den stora massmediala som han omfattats, säger Peter Ataseven.

Finns det några jämförbara fall som ni utgått ifrån när ni nu kräver ersättning?

– Vi menar att det här är ojämförbart med tidigare praxis men vi har ändå refererat till fall med den så kallade 35-åringen som var misstänkt för mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh och där var det också den massmediala skadan som man tryckte på och då beviljades ersättning med 150 000 kronor. Skillnaden men det här fallen är att 35-åringens identitet blev förblev okänd och min klients identitet har blivit känd för hela svenska folket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista