1 av 2
Några syriska flyktingbarn leker när Ali visar runt i flyktinglägret. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.
2 av 2
Några syriska flyktingbarn leker i ett flyktingläger. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.

Allt fler föds som statslösa i Libanon

1:38 min

Problemen med statslösa barn växer. Det är barn som startar sina liv utan att bli medborgare och därmed riskerar de att bli utan rättigheter, som skola, sjukvård och jobb. 

De syriska flyktingarna i Libanon fortsätter att bli alltfler och de föder barn i exil som startar utan att vara erkända. Men även andra syrier, som kommit före kriget och som nu möter hårda villkor får statslösa barn.

– Barn till syrier, som föds här i Libanon, blir inte libanesiska medborgare, säger Jean Mokhtar. Han kom hit från Syrien för femton år sedan och ska om några veckor få sitt första barn.

Den 37-årige blivande pappan siktar på att barnet med tiden ska bli syriskt, men dit kan man inte resa. 

– Nä, men kanske går det på syriska ambassaden här, svarar han och tillägger att det kommer att dröja. Alla papper och skatter som behövs för att registrera ett barn här kan kosta 2.000 - 3.000 dollar, runt 20 000 kronor, summor som få syrier har oavsett om de jobbar eller är flyktingar. Konsekvensen blir att barnen blir statslösa.

Hur många det handlar om går inte att säga, dels eftersom många syrier flyttade hit tidigare precis som Jean för att jobba, dels därför att siffran för antalet flyktingar varierar mellan en och en halv miljon och två miljoner.

– Var tionde minut föds ett statslöst barn i världen, sa chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR António Guterres för något år sedan. Han pekade då just på hur syriska flyktingbarn, som fastnar i länder som Libanon och Jordanien, blir osynliga. Skärpta gränskontroller och fortsatta strider driver på problemet.

Men Jean Mokhtar väljer att oroa sig mer för Libanons hårdare attityd mot alla syrier den senaste tiden.

– Polisen och militären är mycket respektlösa mot oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista