sveriges och irans flagga
Foto: TT och AP

Svensk export till Iran väntas öka efter hävda sanktioner

2:02 min

Sveriges varuexport till Iran bör inom en snar framtid kunna tiodubblas nu efter att sanktioner mot landet hävts. Iran skulle därmed bli Sveriges största exportland i Mellanöstern.

Den bedömningen gör Business Swedens vd Ylva Berg.

– Vi är på så låga nivåer nu så vi talar inte om en fördubbling utom om att nå en nivå på omkring 15-20 miljarder kronor. Och det är en enorm ökning givetvis jämfört med det bottenläge vi är på just nu, säger hon.

Efter att Iran nu anses uppfylla sina åtaganden i kärnenergiavtalet med EU och USA, öppnas för investeringar i landet och för ökad handel. Svensk varuexport till Iran ligger idag på blygsamma två miljarder per år, en fjärdedel mot för tio år sedan. Och att jämföra med exporten till exempelvis Saudiarabien på omkring 11 miljarder eller till Turkiet runt 13.

– Vi har planer på att öppna ett handelskontor i Iran någon gång i månadsskiftet mars, april i år, säger Ylva Berg.

Även Stockholms handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou ser möjligheterna för svenska företag i Iran som har en befolkning stor som Tysklands och som är välutbildad och samtidigt ung.

– Min bedömning är att svensk varuexport säkert kan fördubblas inom en treårsperiod. Det kommer vara efterfrågan på produkter och tjänster inom hälso- och sjukvård, inom IT, telekom och infrastruktur. Och svenska företag och särskilt företag inom huvudstadsregionen är väl positionerade vad gäller de här sektorerna som kommer att skrika efter produkter och tjänster när sanktionerna lättas på, säger han.

Samtidigt varnar han för riskerna i landet och drar paralleller till en annan svensk handelspartner.

– Det är inte helt olikt handel med Ryssland som också är förknippat med risk på högsta nivå. Det vill säga vad presidenten gör och vad regimen gör, spelar roll för affärer och för svenska och andra utländska företag som agerar i landet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista