En medlem i Farc-gerillan står på vakt i Montealegre i Colombia. Arkivfoto: Juan B. Diaz/TT.
En medlem i Farc-gerillan står på vakt i Montealegre i Colombia. Arkivfoto: Juan B. Diaz/TT.

Colombia släpper gerillasoldater

1:40 min

I Colombia har regeringen frigett 16 fängslade gerillasoldater, de första av totalt 30 som nu benådas. Det är ytterligare ett steg framåt mot det slutgiltiga fredsavtal som troligen skrivs under i mars i år

– Det är ett faktum att fredsprocessen nu gått in i sin sista fas. 2016 kommer bli året då vi avslutar 60 års krig, sa en av Farcs högsta ledare Iván Marquez på en presskonferens i Havanna.

Det är på Kuba som den colombianska regeringen och Farc-gerillan hållit fredssamtal i över tre år. Och de senaste månaderna har båda parter signalerat att fredsavtalet är nära. Det kommer troligen skrivas under i mars.

Farc-gerillan upprätthåller en ensidig vapenvila sedan i juli förra året, och i går meddelade den colombianska regeringen att man som svar på det nu friger 16 fängslade gerillasoldater. Ytterligare minst 14 kommer friges framöver.

President Juan Manuel Santos har också bett FN:s säkerhetsråd att övervaka att fredsavtalet faktiskt efterlevs.

– Jag har bett FN bistå med obeväpnade fredsobservatörer från övriga Latinamerika och Karibien. De kommer befinna sig i Colombia ett år från det att fredsavtalet skrivs under, sa Juan Manuel Santos, som betonade att det här innebär att freden är nära.

Många colombianer poängterar dock att ett slut på kriget inte nödvändigtvis innebär fred, utan snarare början på en postkonflikt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista