En köttdisk i en saluhall. Foto: Jessica Gow /TT.
Arkivfoto: Jessica Gow/TT.

Ökat tryck på ursprungsmärkt kött på restauranger

Krögare: Fullt möjligt att kunna märka vilket land köttet kommer ifrån
1:43 min

Spelar det roll var köttet på krogen kommer från? Ja, det menar allt fler och nu ökar trycket på krogarna att märka köttet med ursprungsland.

Krögaren Fredrik Malmstedt som driver restaurang Printz i Solna gillar förslaget. Det kött han serverar är redan ursprungsmärkt.

– Vi både hängmörar, och luftorkar våra egna charkuterier och allt det här köttet kommer från Gotland, Gotländska slakterier, Gotländska bönder. Vi är ju väldigt måna om att berätta vart vi köper våra råvaror ifrån, säger han.

Fredrik Malmstedt har gjort det till en affärsidé att bara ha Gotländskt kött på menyn. Med styckdelar från nöt som hänger fullt synliga för restaurangens gäster.

Nu driver regeringen via konsumentministern och landsbygdsministern på frågan om att ursprungsmärka restaurangskött på alla restauranger. Besöksnäringens branschorgan Visita utreder just nu frågan, skriver Lantbrukets affärstidning ATL.

Sara Sundqvist som är livsmedels- och miljöstrateg på Visita, tror dock att det kan vara svårt att få till samma tydliga märkning på krogen som i matbutiker.

– Det är svårt att hitta ett system som inte blir väldigt knöligt för företagen, säger Sara Sundqvist.

Hur kommer det sig att man klarar det här i butikerna?

– Det är för att det är förpackat. Då är det bara att märka varje förpackning för sig, säger hon.

Sara Sundqvist på Visita menar att det blir krångligt när köttet kommer från grossister som importerar från många olika länder.

Christina Gezelius informationschef på restauranggrossisten Martin & Servera ser inte alls de problemen.

– Vi har koll på varifrån grejerna kommer ifrån. Och vi kan informera våra kunder om det, det är inget problem, säger hon.

Varför gör ni inte det redan idag?

– Det gör vi redan idag. Frågar de varifrån köttet kommer från de den informationen från oss.

Krögaren Fredrik Malmstedt tror även han att en branschstandard är fullt genomförbar.

– Det är klart att det är fullt möjligt att kunna märka vilket land det kommer ifrån. Jag menar det är väl inte fel att köpa kött någon annan stans ifrån för att jag personligen brinner för svenskt kött, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".