En övertäckt kropp bärs på en bår på en strand. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.
Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.

Terrorgrupp slog till i Mogadishu

Terrorgruppen al-Shabaab slog i går kväll slagit till mot en restaurang vid en populär strand i Somalias huvudstad Mogadishu. Minst 20 personer dog i attacken.

Det var i kvällningen som de beväpnade männen angrep restaurang Beach View Café på den populära Lido-stranden strax norr om hamnen i Mogadishu.

Enligt vittnen stormade de in från stranden och sköt vilt omkring sig. Två kraftiga bilbomber i området exploderade också i området med en timmes mellanrum.

Därefter följde en åtta timmar lång belägring, och som enligt myndigheterna nu är över.

Terrorgruppen al-Shabaab har tagit på sig skulden för attacken som fördömts av Somalias premiärminister Omar Abdirashid Ali Sharmarke.

Allt sedan Lido-stranden, döpt efter en strand med samma namn utanför Venedig i Italien, öppandes för allmänheten för några år sedan, så har den lockat många på kvällarna, särskilt på fredagarna.

När stranden öppnade sågs det som ett symboliskt första steg mot någon form av noramlitet i detta land som upplevt mer än två decennier av inbördesstrider.

al-Shabaab låg också bakom en omfattande attack mot en militärbas i landets sydvästra del i förra veckan då ett stort antal kenyanska soldater som ingår i Afrikanska unionens fredsstyrka dödades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".