Två män från grekiska kustbevakningen på en båt. Foto: Dimitris Drosos/TT.
Grekiska kustbevakningen. Foto: Dimitris Drosos/TT.

20 barn drunknade i Medelhavet

Dödligaste januarimånaden hittills
1:19 min

Över 40 migranter drunknade i natt när de försökte ta sig till Grekland i träbåtar. 20 av de drunknade är barn.

Det var tre olika båtar som kapsejsade i natt i vattnen mellan Turkiets kust och de grekiska öar som migranterna försökte komma fram till.

Den grekiska kustbevakningen har räddat 74 personer utanför öarna Farmakonisi och Kalolimnos, men vet inte hur många som totalt fanns ombord på båtarna.

Kustbevakningens båtar, en helikopter och privata båtar som hjälper till söker fortfarande efter saknade. Men redan har man bärgat kropparna efter 34 drunknade utanför den ena ön: 16 kvinnor, sju män och 11 barn.

Efter de andra båtolyckorna har kusbevakningen i Grekland och Turkiet hittat en kvinna och nio döda barn. 20 drunknade barn alltså, senaste dygnet.

Samtidigt har den internationella migrantorganisationen IOM ställt samman siffrorna för årets första tre veckor.

Nära 37.000 människor har under årets första veckor tagit sig över Medelhavet för att komma till EU, trots låga vattentemperaturer nu under vintern och större risk för dåligt väder. Det är nära 10 gånger fler än samma tid förra året, enligt IOM.

Och redan har över 100 människor drunknat på det nya året, enligt siffrorna. Det är det högsta dödstalet hittills för en januari-månad, som IOM har registrerat.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".