En person sitter vid en dator. Foto: Damian Dovarganes/TT.
Foto: Damian Dovarganes/TT.

Mejlande polis misstänks för dataintrång

3:04 min

Efter Ekots rapportering så polisanmäls nu den polisman som i flera år skickat hundratals intima mejl till brottsdrabbade kvinnor. Mannen hade bland annat hjälpt en av kvinnorna att ta reda på om hon vad misstänkt för brott i något pågående ärende hos polisen, något som kan vara brottsligt.

– Det finns ju sekretess gentemot den som är misstänkt av en anledning. Det är ju att den som är misstänkt inte ska veta om det förrän man måste tala om det. Om man bryter mot detta så är man ju verkligen illa ute. Det skulle kunna vara straffbart. Jag tycker det är jättebra att de nu går till botten med det, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Ekot kunde i morse rapportera om en polis anställd på avdelningen för särskilda utredningar, där man utreder poliser som anmälts för brott. Polismannen hade, bara under förra året, skickat 800 mejl till fyra olika kvinnor som hade anmält andra poliser, det vill säga att de själva var potentiella brottsoffer.

Innehållet i mejlen har varit av privat och i många fall intim karaktär, vilket i slutet av förra året ledde till att mannen anmäldes till polisens ansvarsnämnd och nu riskerar varning eller löneavdrag.

Men Ekot har fått tag i mängder med e-post som polismannen skickat till en av kvinnorna före 2015, i vissa fall så långt tillbaka som 2011. Där finns, förutom mejl med intimt innehåll, även två meddelanden där det går att läsa att han hjälper henne att se efter om hon själv är misstänkt för något brott. Han skriver:

"Nu har jag kollat. Det finns inga pågående anmälningar mot dig (...) vare sig som misstänkt eller utpekad person."

I det andra mejlet, ett par månader senare, står det:

"Det finns i dag inte något öppet/pågående ärende med dig som utpekad eller misstänkt."

Mannen är redan omplacerad inom polisen sedan hans enhet upptäckt de intima mejl han hade skickat till kvinnor förra året. Men efter att Ekot avslöjat mejlen från tidigare år, där han hjälper en av kvinnorna att kontrollera om hon figurerar i någon polisutredning som misstänkt eller utpekad, reagerade chefen på avdelningen för Särskilda utredningar, Ebba Sverne Arvill, och har nu polisanmält mannen. Han är misstänkt för dataintrång.

– Tidigare hade vi inte anledning att anta att något brott var begånget, utan det var endast fråga om ett olämpligt beteende. Det var därför vi valde att gå arbetsrättsvägen. Nu har vi alltså fått uppgifter som tyder på att det skulle kunna vara fråga om något brott. Då har vi upprättat en anmälan. Det skulle kunna vara fråga om dataintrång, säger Ebba Sverne Arvill.

När vi ringer upp polismannen säger han att han inte har gjort det han nu polisanmälts för. Men när Ekot läser upp de mejl han själv skrivit så svarar han:

– Jag minns inte riktigt och det var ju länge sedan det i så fall hände. Om jag har gjort det så gjorde jag det på ett korrekt sätt, säger polismannen.

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, beskriver det här som en förtroendefråga. Polismannen borde ha insett hur allmänheten eventuellt skulle komma att se på hans agerande innan han överhuvudtaget inledde den fleråriga mejlkonversationen med de brottsdrabbade kvinnorna.

– Alldeles oavsett om du bryter mot några regler eller inte så måste han ju tänka på hur polisen uppfattas, när han använder sin arbetstid till att skicka intima mejl till sådana som är inblandade i polisens arbete. Det är väldigt oklart, tycker jag, säger Ingrid Helmius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista