Frikadeller och fläskkotletter. Foto: Fredrik Sandberg och Charlie Neibergall/TT.
Frikadeller och fläskkotletter. Foto: Fredrik Sandberg och Charlie Neibergall/TT.

Fläskkött på förskolan vållar debatt i Danmark

2:03 min

I Danmark har ett beslut i en kommun på Jylland som tvingar förskolor att ha fläskkött på menyn lett till en hetsig debatt.

– Det borde vara upp till varje enskild institution vilken mat de ska servera och inget politikerna ska lägga sig i, säger flera personer som danska TV2 pratar med i den Jylländska kommunen Randers.

Bakgrunden till vad som den senaste veckan utvecklat sig till en nationell debatt i Danmark, och fyllt både sociala medier, nyhetsspalter och ledarsidor, är ett beslut i Randers kommunstyrelse i början av veckan att förskolorna ska tvingas erbjuda fläskkött.

Förslaget kommer från Dansk Folkeparti och backades upp till en knapp majoritet av det konservativa regeringspartiet Venstre.

Förslaget motiverades med att man ville säkra dansk matkultur, och att ett så känsligt ämne som fläskkött inte kunde betros förskolans ledning att besluta om.

Beslutet har väckt stor uppmärksamhet även utanför Danmark, och beskrivits internationell media som ett kulturkrig och ännu ett danskt slag med udden riktad mot invandrade muslimer i Danmark. Mycket av rapporteringen har däremot missat att förslaget uttryckligen säger att ingen ska tvingas äta något som strider mot deras religion.

Men många har ändå frågat sig varför det då just är fläskkött Dansk Folkeparti tvunget ska ha på barnens meny.

– Varför inte säkra andra viktiga danska maträtter som søbekål och wienerbröd, frågar sig till exempel mathistorikern Karoline Nyvang i Danmarks Radio.

Frikadellgate, som debatten kallas i Danmark, är senaste exemplet på att historier om att så kallade danska värden är hotade, ständigt är närvarande i Dansk migrationsdebatt.

I förra veckan kom det fram att migrationsministern Inger Stöjberg ljög när hon i ett tal sa att barnen i Aalborgs kommun inte längre tilläts ha med sig skinkmackor i matsäcken. Aalborgs kommun dementerade och ministern fick backa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista