Illustration lagbok barnäktenskap
Foto: Fredrik Sandberg / TT, Dan Hansson / TT

Malmö ändrar sig om gifta barn

1:48 min

Malmö stad har fått hård kritik för att asylsökande flickor som har ingått barnäktenskap får bo tillsammans med sina män.

Nu ska alla placeringar omprövas, berättar socialkommunalrådet Carina Nilsson.

– Vi vill försäkra oss om att det är rätt. Det är ju så att äktenskapet upphör när man kommer till Sverige. Då måste man som grund skilja parterna åt. Men när flickan är över 15 år kan man inte med tvång skilja någon åt, utan barnets egen mening måste ju tillmätas stor betydelse. Man kommer naturligtvis att göra individuella utredningar på var och en av dessa, säger Carina Nilsson (S), socialkommunalråd.

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige. Ändå låter fem av de sex största mottagningskommunerna för ensamkommande barn oftast barnen bo tillsammans med den vuxna person som de är gifta med. Det avslöjade Ekot tidigare i veckan.

Malmö stad har godkänt att 16 asylsökande flickor, som kom i november och december förra året, har fått flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden tillsammans med sina män, har tidningen Sydsvenskan berättat.

Malmös agerande har fått hård kritik, bland annat från Barnombudsmannen. Och i dag kom alltså beskedet att samtliga ärenden från 2015 och 2016, som rör flickor under 18 år som har placerats med en vuxen man, ska utredas på nytt.

- Jag tror att det kan vara så att man måste hålla utredningarna öppna under en längre tid, så att man inte bara går på det som sägs första gången, utan man måste bygga upp ett förtroende med flickan, för att hon ska berätta hur det är, säger socialkommunalrådet Carina Nilsson.

Varför ändrar ni er?

- Det är uppenbart att här kan finnas en risk att man inte har sett till flickornas behov och att de faktiskt fått flytta ihop med män som de av egen fri vilja inte har gift sig med, säger Carina Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista