En övertäckt kropp bärs på en bår på en strand. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.
Foto: Farah Abdi Warsameh/TT.

Kvinnor och barn bland offren i attentatet i Mogadishu

1:15 min

I terrorattentatet i Somalia igår dödades närmare 20 människor i en attack mot en strandrestaurang i huvudstaden Mogadishu.

Terrororganisationen Al-Shabaab har tagit på sig dådet.

Det var igår kväll vid halvåttatiden då folk precis satt sig för att inta en måltid och njuta av havsutsikten som terroristerna slog till mot en av restaurangerna på den populära Lido-stranden i Mogadishu.

Enligt olika vittnesuppgifter inleddes det med en kraftig explosion vid restaurang Beach View Café följt av minst fem beväpnade män som stormade in och öppnade eld. Intensiv skottlossning varade i flera timmar och först vid tretiden natten till fredag var dramat över.

Säkerhetsminister Abdirazak Omar Mohamed säger att fyra av terroristerna dödades och att en är gripen. Polisen uppger att kvinnor och barn finns bland offren.

Överlevande berättar om hur de såg folk som dödades i den första explosionen, hur folk flydde i panik, en del av dem rakt mot terroristerna som skoningslöst sköt ihjäl dem. Det är ännu oklart hur många som dödats, enligt vissa uppgifter handlar det om sjutton döda, enligt andra om över tjugo.

Det här är den andra större terrorattacken från al-Shabaab på kort tid. I förra veckan stormades en av afrikanska unionens baser i Somalias sydvästra hörn.

Uppåt 100 kenyanska soldater kan ha dödats då, men ingen vet eftersom kenyanska armén vägrat gå ut med uppgifter om antalet döda.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista