Men bredvid börs-skylt i Tokyo.
Men bredvid börs-skylt i Tokyo. Foto: AP

Fortsatt oroligt på börsen

2:20 min

Sedan årsskiftet har det varit oroligt på världens finansmarknader. Dagligen kan kurserna pendla flera procent upp och ned.

I natt gick börsen i Japan upp med fem procent efter att ha gått ned flera dagar tidigare. I Stockholm gick index kraftigt upp i dag, hittills med tre procent.

– Nu har det pågått så länge och med så dålig utveckling i bagaget, att det är få placerare som är riskvilliga. Men när man ser att det kan vända, så är det väldigt många som tillfällig följer med i en trenden, och då blir det väldigt svängigt, säger den oberoende börsanalytikern Peter Malmqvist.

Han jämför dagens kraftiga upp och nedgångar på börsen med svängningarna 2008, då i samband med Lehman Brothers konkurs.

Den här gången är det utvecklingen i Kina som i huvudsak spökar. Den kinesiska valutan har följt med dollarn när denna gått upp i värde gentemot andra valutor. Det har gjort kinesisk industri mindre konkurrenskraftig och exporten minskar.

Samtidigt pågår en stor förändring i den kinesiska ekonomin. Makthavarna i Peking vill styra om ekonomin, från tung exportindustri till en mer konsumtionsdriven tillväxt.

Detta påverkar i sin tur företagens vinster. Sedan i somras har vinstförväntningarna skruvats ned bland analytiker som följer de stora svenska exportföretagen, och samma sak sker i andra länder med en stor exportindustri, som till exempel Tyskland. Därför sjunker kurserna, säger Peter Malmqvist.

Men det är mer komplicerat än så. Det är svårt att få någon avkastning på sitt sparade kapital. Centralbankerna världen över håller en låg ränta och därför har aktier som placeringsalternativ fått en högre värdering relativt andra placeringar.

Men nu har vi kommit till ett läge, där aktiemarknaderna inte längre kan räkna med mer hjälp i form av stimulanser från centralbankerna. De superlåga räntorna går inte att sänka ytterligare och det bidrar också till att det svajar.

– Det blir då mer fokus på vad företagen presterar, deras vinster, och då ser vi en sjunkande trend, säger Peter Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista