Hand med mobiltelefon. Foto: Per Larsson / TT
Foto: Per Larsson / TT.

Nästa generations mobilnät 5G till Stockholm 2018

"Ska kunna hantera mycket större datamängder"
1:52 min

2018 kommer Stockholm att ha nästa generations mobiltelefonnät 5G. 5G kommer kunna hantera större datamängder och bli viktigt för bland annat operationer på distans.


Det rör sig om ett samarbete mellan Ericsson och Telia.

– Den stora tekniska skillnaden är att 5G ska kunna hantera mycket större datamängder, det ska gå mycket snabbare och också att det kommer att vara en så stor mängd av abonnenter och med abonnenter menar jag inte bara fysiska personer utan också olika former av sensorer och terminaler, säger Charlotta Sund som är chef för norra Europa och Centralasien på Ericsson.

Förutom att 5G kommer att kunna hantera större datamängder än 4G så kommer även den fördröjning som finns idag att till stor del försvinna, menar Charlotta Sund. De båda företagen menar att det här kommer få betydelse bland annat för kommunikation mellan fordon, till exempel varningar, och för stöd åt självkörande bilar. Men även för realtidsövervakning av patienter och för operationer på distans.

– När man tar bort fördröjningen så kommer vi kunna göra helt andra saker. Om vi till exempel tar e-hälsa där vi idag gör det möjligt för en patient att vara uppkopplad till sin läkare hemma, men i framtiden så kommer vi att kunna göra operationer på distans. Patienten är i en stad och läkaren är i en annan stad på grund av att fördröjningen försvinner och det hade inte vi kunnat göra i 4G, därför är den här utvecklingen viktig för oss, säger Hélène Barnekow som är vd för Telia i Sverige.

2020 är tanken att 5G-nätet ska byggas ut till resten av landet.

– Vi har bestämt att det här är så viktigt för oss, för våra kunder, för landet och för hela ekonomin att vi känner att vi vill så tidigt som möjligt använda Stockholm för att lära oss tidigt att utveckla det baserat på vad användarbehovet är och därför vara redo för en stor lansering 2020, annars tror vi att vi hade varit senare helt enkelt, säger Hélène Barnekow.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".