Vladimir Putin och Bashar al-Assad. Foto:  Foto: Rob Keeris/TT, AP
Vladimir Putin och Bashar al-Assad. Foto: Foto: Rob Keeris/TT, AP

Putin uppges ha bett al-Assad avgå

1:40 min

Rysslands president Vladimir Putin ska ha framfört ett meddelande till sin långvarige allierade Bashar al-Assad, president i Syrien, om att det är dags för honom att kliva ner från makten, enligt källor till Financial Times.

Budskapet ska ha framförts genom generalen Igor Sergun under ett besök i den syriska huvudstaden Damaskus, några veckor innan generalen avled i början av januari.

Uppgifterna har inte bekräftats från något annat håll.

Kort efter att uppgifterna publicerats kom en dementi från Ryssland.  

– Uppgifterna stämmer inte, säger en Kreml-talesman till den ryska nyhetsbyrån Tass, uppger Reuters.

Sten Sjöström är utrikesreporter på Ekot och beskriver uppgifterna som osäkra. 

– Enligt tidningens underrättelsekällor ska Kreml ha skickat en högt uppsatt general till Syrien som framförde meddelandet att det är dags att avgå. Men det är obekräftade uppgifter som är svåra att tränga in i, säger han. 

Sten Sjöström säger att uppgifterna inte är orimliga - trots att president Putins presstalesperson har sagt att det inte stämmer.

– Det behöver inte betyda att det inte stämmer. Det sägs ofta att Ryssland står bakom Assad till varje pris, men det är inte helt riktigt. Ryssland kan säkert tänka sig att han avgår, det viktiga för Ryssland är att ha kvar inflytande i landet. Det har tidigare förekommit diplomatiska läckor, där det antytts att Ryssland kan tänka sig att Assad avgår, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista