Gustav Fridolin, utbildningsminister.  Foto: Fredrik Sandberg/TT
Gustav Fridolin, utbildningsminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslag: Kommuner ska få gå emot fria skolvalet

2:02 min

En statlig utredning föreslår i dag att kommuner ska kunna säga nej till nyanlända elevers fria skolval och placera dem i skolor som kommunen tycker är bäst.

Redan i dag finns flera undantag från det fria skolvalet.

Om en skola är full gäller till exempel den relativa närhetsprincipen, att den elev som har längst till en annan skola får gå i den närmare skolan. 

– Vi har ju en begränsning i det fria skolvalet redan i dag. Man får j uvälja och sedan om det inte finns plats görs ett urval. Nu möjliggör vi att det inte bara är närhetsprincipen utan att nyanlända får möjligheter att gå på alla skolor, säger Ebba Östlin, som har varit utredare.

En del kommuner har också regler till syskonförtur. 

Det nya undantaget som föreslås innebär att om kommunen tycker att det finns särskilda skäl med hänsyn till att flyktingmottagandet ska bli bra, så får den placera nyanlända elever i den skola som kommunen tycker är bäst – även om det strider mot elevens och familjens önskemål. 

Utredningen föreslår också att nyanlända ska kunna gå före i kön till friskolor som är fulla, kvoten ska vara högst fem procent av det maximala antalet elever som skolan kan ta emot. 

En friskola som har 340 elever får alltså låta 17 nyanlända elever gå före i kön. 

Förslagen kan träda i kraft i höst. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin bedömer att det nya undantaget från det fria skolvalet mest kommer att användas i stora kommuner med många skolor och i små kommuner där det inte fungerar att många nyanlända elever går i en och samma byskola. 

– När man gör det här stora jobbet i kommuner som kommer direkt från krig och flykt så ska man kunna använda alla sina skolor i det jobbet, så att inte bara några skolor får göra hela jobbet, säger Fridolin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista