Brandmän och polis. Foto: Pontus Lundahl/TT, Stig-Åke Jönsson/TT.
Brandmän och polis. Foto: Pontus Lundahl/TT, Stig-Åke Jönsson/TT.

Polis och räddningstjänst vill ersätta kommunikationssystem

2:00 min

Polis och räddningstjänst, de så kallade blåljusmyndigheterna, vill ersätta sitt kommunikationssystem. Systemet som kallas för ”Rakel” kan ersättas med ett eget 4G-nät i det mobila bredbandet.

Men de stora telebolagen säger nej.

Det gäller 700-megahertzbandet där tv-kanaler nu flyttas till lägre frekvenser för att ge plats åt utbyggnad av 4G.

Enligt Telia finns det inte tillräckligt med utrymme för att få plats med både bättre täckning för 4G och för ett eget nät för "blå-ljusmyndigheter".

Martin Persson är nätchef på Telia.

– Det är bättre att de kommersiella operatörerna får det ganska begränsade spektrum som finns och som de kan använda till sina tjänster. I stället kan man erbjuda blåljusmyndigheter att åka i våra nät. Det tror jag är en bättre och mer kostnadseffektiv lösning, säger Martin Persson.

Utrymmet i 700-megahertzbandet är mycket kommersiellt intressant, och Telia och de andra telebolagen vill ta hand om det själva.

I sista stund har blåljusmyndigheterna, polis och räddningstjänst och Försvaret, företrädda av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ställt skarpa krav. Kravet gäller att en bit av 700-bandet ska reserveras för ett eget 4G-nät för att ersätta kommunikationssystemet Rakel.

Rakel klarar bara av talkommunikation. Med eget 4G kan bilder, ritningar eller filmer skickas.

Det kan vara avgörande information för en snabb och effektiv insats vid till exempel en stor skogsbrand säger Minna Nyman som är verksamhetschef för Rakel på MSB Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

– Ja, definitivt blir det mera effektivt, både i arbetets utförande. Men också mer säkert för den som är utsatt för något för att man kan få hjälp fortare. Nuvarande operatörer klarar inte att skydda information om till exempel enskilda personer, inte heller att ge företräde för ett larmsamtal eller att ha reservaggregat om elen skulle slås ut säger Minna Nyman.

Kampen om utrymmet i 700-bandet för utbyggnad av mobilt bredband, 4G, är inne i slutskedet. Om två månader har regeringen begärt in svar från både MSB och Post- och telstyrelsen, PTS, om behovet av ett 4G bredband för blåljusmyndigheterna.

Nätchefen Martin Persson på Telia säger att det inte behövs någon sådan utan att Telia och de andra operatörerna kan klara säkerhetskraven för att kunna inrymma blåljusmyndigheterna i ett vanligt kommersiellt 4G-nät.

– Jag tror att det är fullgott med att vi kommersiella operatörer, som har en väldigt stor volymproduktion av att operera mobila nät, kan hjälpa dem med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista