Turkiets premiärminister och Tysklands förbundskansler håller presskonferens. Foto: Markus Schreiber/TT.
Foto: Markus Schreiber/TT.

Ödesmöte mellan Tyskland och Turkiet

1:51 min

I Berlin tog den tyska regeringen i dag emot sin turkiska kollegor i vad som beskrivs som ett ödesmöte. Att hejda flyktingströmmen till Europa står överst på dagordningen, som i praktiken handlar om Europas och Merkels framtid.

I praktiken övergiven av de övriga EU-länderna ställer Merkel sitt hopp till Turkiet för att bromsa flyktingströmmen till Europa. Visserligen har antalet flyktingar minskat men fortfarande kommer uppemot 3 000 människor dagligen till Tyskland. Förbundskanslern pressas allt hårdare av en växande opinion och egna partikamrater som vänder sig mot hennes flyktingpolitik.

Av EU har Turkiet utlovats visumlättnader, utökad handel och ny energi i de haltande samtalen om ett närmande till EU i utbyte mot tre miljarder Euro för att Turkiet ska kontrollera gränserna och ge flyktingarna där möjligheter till arbete och skolgång och därmed minska deras motiv att söka sig till Europa.

Men på båda sidor växer frustrationen. Turkiet har inte sett skymten av de utlovade pengarna och i EU:s ögon uppfyller inte Turkiet sina åtaganden tillräckligt snabbt.

Tyskland, som är Turkiets viktigaste handelspartner, försöker nu locka och pressa turkarna att agera, så att regeringen i Berlin snart kan peka på märkbart minskade flyktingsiffror. Där ingår också bilateralt stöd, för skolor och hälsovård för flyktingar, sa Merkel efter dagens möte.

Men i Tyskland, där omkring tre miljoner invånare har turkiska rötter, hörs också starka röster för att en överenskommelse i flyktingfrågan inte får ske till priset av att känsliga teman som yttrandefrihet och konflikten med kurderna sopas under mattan.

Samtidigt som de tyska och turkiska regeringsföreträdarna gjorde sig redo för dagens möte, drunknade i morse minst 44 människor, bland de 20 barn, när ännu en båt sjönk i havet mellan Turkiet och Grekland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista