Rökpelare från syriska staden Kobane.
Rökpelare stiger upp från syriska staden Kobane, där syrisk-kurdiska PYD stred mot Islamiska staten, IS. Foto: Bulent Kilic/TT.

Syriska kurders närvaro en knäckfråga inför Syriensamtal

1:58 min

Parterna har ännu inte lyckats enas om vilka oppositionsgrupper som ska närvara under Syriensamtalen i Genève. Detta har lett till att samtalen skjutits upp och en knäckfråga är kurdernas deltagande.

– Utan kurdernas närvaro kommer Syriensamtalen i Genève att misslyckas på samma sätt som de två första Syriensamtalen, säger Sinem Mohamed, ansvarig för det syrisk-kurdiska partiet PYD:s utrikesrelationer.


De länder som trycker på för fredssamtal mellan den syriska regeringen och oppositionen har svårt att komma överens om vilka som ska få delta vid mötet.

Det är oklart när samtalen, som skulle påbörjas 25e januari i Genève, kommer att hållas.

En knäckfråga inför samtalen har varit huruvida kurderna ska få närvara eller inte.

Ryssland har sagt att man vill se fler sekulära aktörer och kurdiska företrädare i den oppositionslista som tagits fram i Saudiarabien.

Både Saudiarabien och Turkiet har starkt motsatt sig att kurderna närvarar på oppositionssidan.

Det saudiledda oppositionsrådet har sagt att man kommer att bojkotta samtalen om Ryssland insisterar på förändringar i oppositionslistan.

Vare sig Saudiarabien eller Turkiet betraktar kurderna i Syrien som en oppositionsgrupp.

Båda länderna har sagt att det syrisk-kurdiska paritet PYD kan enbart närvara som en del av Assadregimens delegation.

Sinem Mohamed tillbakavisar anklagelserna om att PYD skulle vara lierad med Assadregimen och stämplar anklagelserna som propaganda.

– Vi har inte haft någon relation eller samarbete med Assadregimen. Det här är propaganda för att skada PYD, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista