Nationalförsamlingen i Venezuela. Foto: Fernando Llano/TT.
Foto: Fernando Llano/TT.

Venezuela i debatt om krisen

Skyhög inflation och akut varubrist
1:40 min

Nationalförsamlingen i Venezuela debatterar i dag ifall man ska godkänna president Nicolás Maduros begäran om att utfärda ett så kallat ekonomiskt undantagstillstånd. Landet befinner sig i djup politisk och ekonomisk kris.

– Det är mycket allvarligt att ministrarna inte kommer hit för att förklara sig. Det betyder antagligen att den ekonomiska situationen är svårare än vad vi anar, sa nationalförsamlingens oppositionelle talman Henry Ramos till venezolansk media i går, samtidigt som TV-bilderna visade en lång rad tomma stolar.

Nationalförsamlingen, som numera kontrolleras av oppositionen, hade bjudit in regeringsministrar för att be om information kring det ekonomiska läget i landet, med skyhög inflation och akut varubrist i affärerna.

Skälet till utfrågningen var att nationalförsamlingen senare i dag beslutar om huruvida man ska godkänna president Nicolás Maduros begäran om att utfärda ett så kallat ekonomiskt undantagstillstånd i landet.

Det skulle innebära att han till exempel kan höja skatterna och skärpa priskontrollerna. Men regeringen hävdar att oppositionen bara vill ha en media-show.

– Jag försökte övertala oppositionens talman att ha en privat utfrågning av ministrarna utan direktsändning i TV, men han är bara intresserade av att ordna en media-cirkus. Oppositionen bryr sig inte på allvar om tillståndet för Venezuelas ekonomi, de förstår inte att genom att offentliggöra siffrorna skulle vi riskera nationens säkerhet, sa vicepresident Aristóbulo Isturiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".