En lågstadieelev skriver på ett papper med en penna. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Kritik mot skolförslag

Vill inte ha förtur till friskolor
2:16 min

Flera allianspartier och Sverigedemokraterna riktar kritik mot det skolförslag som presenterades i dag. Det är därmed osäkert om alla delar i förslaget kommer att gå igenom.

Förslaget ger kommuner större inflytande när det gäller vilka skolor som nyanlända barn ska placeras i. Flera av partierna anser att principen om det fria skolvalet inskränks.

– Vi är kritiska mot att det kommer förslag om att man ska ha förtur i kön till friskolor. Det finns inte med i vår uppgörelse, säger Annika Eclund, kristdemokrat och ledamot i utbildningsutskottet.

Allianspartierna har tillsammans med regeringen varit med och tagit fram direktiven till utredningen som är en del av migrationsöverenskommelsen i höstas. Sverigedemokraterna fick inte vara med och ta fram några direktiv.

Liberalerna har i dag sagt att de ska rösta nej till förslaget och Kristdemokraterna och Centerpartiet kritiserar delar av det.

Moderaterna uttrycker också tveksamhet.

– Vi delar Liberalernas oro när det gäller att slå vakt om det fria skolvalet, men det är för tidigt att i dag spekulera runt ett lagförslag. I dag kom en utredning, och vi ska nu lyssna till remissinsatserna och diskutera. Men det är klart att vi moderater kommer aldrig att medverka till att inskränka det fria skolvalet, säger Moderaternas Camilla Waltersson Grönwall, ledamot i utbildningsutskottet.

Skolförslaget kommer att ge kommunerna större inflytande över placeringen av nyanlända barn. Regeringens uppfattning är att det i dag är orimligt att fyra procent av landets skolor tar emot en tredjedel av alla nyanlända elever.

Robert Stenkvist från Sverigedemokraterna säger också att situationen är orimlig.

– Men vi är inte beredda att bifalla ett sådant här förslag i dag, det är vi  inte. Det strider mot alla principer som alla partier har stått bakom. Vi vill titta närmare på förslaget, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".