Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AFP PHOTO / JUAN BARRETO/ TT.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AFP PHOTO / JUAN BARRETO/ TT.

Nej till Maduros krisplan i Venezuela

1:09 min

I Venezuela har nationalförsamlingen röstat nej till president Nicolás Maduros särskilda krisplan för ekonomin. Maduro ville utfärda ett så kallat ekonomiskt undantagstillstånd i Veneuzela, som nu har världens högsta inflation och akut varubrist.

– Jag beklagar att nationalförsamlingen sviker på det här sättet, de vänder folket ryggen just nu, när Venezuela står inför en så allvarlig och akut ekonomisk kris. De vill ha en medie-show, de söker bara konfrontation, sa president Nicolás Maduro i ett TV-sänt tal nu i kväll.

Anledningen till presidentens besvikelse var att nationalförsamlingen, som numera kontrolleras av oppositionen, röstade nej till hans förslag om att utfärda ett så kallat ekonomiskt undantagstillstånd i Venezuela.

Det skulle bland annat ha inneburit att Maduro kunnat regera med hjälp av dekret och därmed höja skatter och skärpa priskontroller – samma åtgärder som regeringen använt sig av de senaste åren och som visat sig inte ha någon effekt på den krisande ekonomin.

Venezuela har världens högsta inflation och akut brist på livsmedel, hygienprodukter och mediciner.

Regeringen menar att det är den privata sektorn som saboterar ekonomin, medan oppositionen hävdar att det är regeringens politik som orsakat krisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista